Udstilling
Struer Museum og Museet for Samtidskunst Roskilde mødes i et spændende krydsfelt mellem kulturhistorie og samtidskunst med lyd som fortegn. I et to-årigt samarbejde mellem Struer Museum og Museet for Samtidskunst Roskilde, går lydkunst fra museets samling og udstillingsprogram i dialog med Struer Museum og byens stærke lydhistorie.
Et ekko af dansk lydhistorie flettes sammen med samtidskunsten
Siden 1925 har Struer givet genklang i en verden af lyd ved etableringen af Radiofabrikken Bang & Olufsen, der satte byen på verdenskortet. Her gjordes lyd til byens DNA, og med det nyoprettede Nationalt Videncenter for Sonisk Kulturarv forsætter Struer sin nysgerrighed på lyd. Dette er en nysgerrighed som resonerer med Museet for Samtidskunst Roskilde, som siden museets begyndelse i 1991 har beskæftiget sig med de flygtige og tidsbaserede kunstarter, herunder lyd og lydkunst. Filialen er indrettet med to lyttestole. Her kan man tage plads og opleve et kunstværk fra Museet for Samtidskunst Roskildes samling og udstillingsprogram. Lyttestolene blev designet i 1982 af den polske designer Dieter Mankau som del af en lydkunstinstallation til den 7. Documenta i Kassel, Tyskland. Museet for Samtidskunst Roskilde erhvervede siden stolene i forbindelse med udstillingen Lydrejse i 1996 – en præsentation af 100 lydværker fra Studio Akustiche Kunst i Köln. De karakteristiske lyttestole er gennem tiden blevet et vartegn for Museet for Samtidskunsts fokus på lydkunst og har indgået i mange udstillinger og projekter i og udenfor museet.
Om Struer Museum
Struer Museum er et kulturhistorisk museum med fokus på lyd, lyttekulturer og lokalhistorie. Museet blev grundlagt i 1930 og har gennem tiden udviklet sig til et samlingspunkt for fortællinger om lydens betydning i historien og hverdagen. I de seneste år har museet styrket sit fokus på lyd og samarbejder tæt med bl.a. samtidskunstnere og lydforskere for at skabe nye perspektiver på lydens betydning for skabelse og omskabelse af identitet, socialitet og sameksistens. Museet kombinerer kulturhistoriske fortællinger med eksperimenterende udstillinger og interaktive oplevelser, der inviterer publikum til at udforske lydens mange dimensioner. Målet er at skabe et dynamisk og engagerende museum, hvor fortid og nutid mødes gennem lyd.
I 2024 stiftede Struer Museum sammen med Nationalmuseet, Aarhus Universitet og Sound Art Lab Nationalt Videncenter for Sonisk Kulturarv (SOKU), der arbejder på at skabe et vidensgrundlag for museernes arbejde med lyd. SOKU samler et nationalt felt af forskere, museumsansatte, arkivarer m.m. omkring lydens rolle i nutidens og fremtidens kulturarv.
Reverie: On the Liberation from Work
Forestil dig en verden, hvor arbejde ikke definerer hvem du er. Hvor materiel produktivitet ikke er standarden for, hvordan vi forstår personlig værdi og social status. Hvor du ejer din egen tid og lever i kontakt med din inderste intuition. Reverie: On the Liberation from Work (2017) er en guidet hypnose, som forbereder os på en virkelighed, som ligger hinsides arbejdet, hvor vi kan møde den vi i virkeligheden er. Hvis du havde alt, hvad du skulle bruge for at leve et liv uden at arbejde – hvad ville du gøre? Den populære solo-udstilling af Danilo Correale Living Dead Time fra Museets for Samtidskunst Roskilde udstillingsprogram i 2024 på det psykiatriske hospital Sankt Hans, præsenterede det hypnotiske lydværk for første gang. I udstillingen fordybede Danilo Correale sig i emner som søvn og fritid, hvorfra han udforskede nye perspektiver på det, der ofte opfattes som ”uproduktivt”. Udstillingen undersøgte værdien af det inaktive som en politisk handling rettet mod et evigt accelererende samfund.
Om kunstneren: Danilo Correale (f. 1982, han/ham) er en italiensk kunstner, som bor og arbejder i New York. Correale kaster i sine værker et kritisk blik på menneskelige livsvilkår i det senkapitalistiske samfund. Gennem dybdegående research præsenterer Correale spekulative perspektiver på tværs af medier som tekst, lyd, installation og video. Hans omfattende research og arbejde med fænomener som søvn, fritid og arbejde i det 21. århundrede repræsenterer en utrættelig kilde til nye værker og projekter. Correales kunstneriske arbejde er derfor ofte influeret af og tilpasset særlige invitationer og stedsspecifikke rum. Danilo Correale har udstillet på en lang række anerkendte internationale kunstinstitutioner og biennaler som RIBOCA, Manifesta, Moscow Biennial of Contemporary Art, Performa, Triennale Milano, MAM Contemporary Art, Kadist Foundation, Soma Mexico, Pistoletto Foundation, Hessel Museum of Art og MAXXI. Correale har desuden modtaget New York Prize 2017 sammen med Chiara Fumai. Han underviser i Video and Performance på New York University og IUAV Venedig.