Udstilling
Med efteråret som udstillingsrum præsenterer vi vores tredje udstilling på det tidligere psykiatriske hospital, Sct. Hans.
Tag med på en vandring gennem det rekreative landskab i Sct. Hans Have, hvor 10 værker af både danske og internationale kunstnere bliver en del af naturen i Sct. Hans Haves mange oaser. Værkerne udforsker på hver deres måde menneskets forbindelse til naturen og taler direkte ind i uroen for klimaforandringer og omsorgen for naturen, som efterhånden bor i os alle.
På sanselig og poetisk vis bliver vi mindet om at sænke tempoet og dvæle ved tanken om, hvordan vi kan reparere vores forhold til naturen, os selv og hinanden
Udstillingens efterårs-og vinterversion
Værkerne i I mørket beder vi solen huske os falder ind i naturens rytme i Sct. Hans Have og skifter udtryk i takt med, at årstiden ændrer sig fra sensommer til efterår og sidenhen vinter. Mange af værkerne er skabt af naturlige materialer som græs, planter og svampe, der løbende tager en ny form, og netop den transformation markeres i udstillingens inddeling i to faser:
I første fase bugnede forrådskammeret, og værkerne blev en del af den frodige natur, men i anden fase komposterer de gradvist og går i dvale. De ændrer farve og form, og viser os, at det ikke er alt i verden, vi kan styre.
21. oktober lyder startskuddet til anden fase af udstillingen I mørket beder vi solen huske os. Siden åbningen d. 28. august, har værkerne forandret sig i takt med årtidens skiften, og sommer er blevet til efterår og næsten vinter.
I anden fase af udstillingen kan du gå på opdagelse blandt værkerne på egen hånd, når det passer dig,
Tag en gratis folder ved indgangen til Sct. Hans Have, og lad dig guide gennem efterårs-og vinterlandskabet i Sct. Hans Have, der danner rammen for I mørket beder vi solen huske os. Museet byder de mørke dage velkommen med tematiske arrangementer frem til vintersolhverv.
Kunstnere: Annie Sprinkle, Beth Stephens & Dann Disciglio, Maria Finn & Jacob Kamp, Sidsel Bonde, Ida Raselli, Sandra SK Amoabeng, Johanne Hestvold, Tabita Rezaire & Yussef Agbo-Ola, Fabrizio Terranova, Kim Richard Adler Mejdahl.
Udstillingen realiseres i samarbejde med Roskilde Kommune og Sct. Hans Have.
Tabita Rezaire/Yussef Agbo-Ola. IKUM: Drying Temple. Foto: Yussef Agbo-Ola
Praktiske informationer
Læs vores publikumsfolder her, og bliv klogere på værkerne i udstillingen.
Åbningstider
21. oktober – 21. december:
Oplev udstillingen på egen hånd alle døgnets timer.
Adresse
Sct. Hans Have, Bistrup Allé 36, 4000 Roskilde.
Startsted: kapellet
GRATIS ENTRÈ.
Mød bare op inden for åbningstiderne, når det passer dig. Det kræver ingen aftale eller tilmelding at se udstillingen.
Udstillingen starter i Sct. Hans Have, hvor du får udleveret en folder med informationer om I mørket beder vi solen huske os og et kort, så du kan finde rundt. Er du i tvivl om noget, så spørg vores værter, der står klar til at svare på spørgsmål ved hver lokation.
I weekenden kan du nyde mad og drikke i Sct. Hans Have i forbindelse med dit besøg i udstillingen. Se mere her.
Sprog: Udstillingsfolderen er både på dansk og engelsk.
Tilgængelighed i udstillingen: Læs mere her
Transport
Fra Roskilde Station
Bus: 207 mod Osted. (Stoppested foran Føtex.) Stå af ved Vesthospitalet/Kurhuset.
OBS: Ruten er omlagt i forbindelse med vejarbejde. Spørg derfor buschaufføren om at stoppe tættest ved Vesthospitalet/Kurhuset.
Cykel
Søg på Sct. Hans Have – Bistrup Allé 36, 4000 Roskilde i Google Maps.
Bil
Gratis parkering. Se kort nederst på Sct. Hans Haves hjemmeside her
Øvrige partnere:
Roskilde Bibliotekerne
BGK Roskilde
Psykiatrisk Center Sct. Hans
Museum Sct. Hans
Fredfyldthed 2go
På ruten gennem haverne støder de besøgende bl.a. på Johanne Hestvolds værk Isolation (The Humble Administrators Garden), der til forveksling ligner en overdimensioneret nuddelboks placeret i græsset i Skovhaven. Den rummer dog intet spiseligt, men i stedet vægge, der mimer en kinesisk, terapeutisk have, hvilket får værket til at stå frem som en slags fredfyldthed 2go-leverance midt i landskabet.
Isolation peger på absurditeten i vores forhold til naturen, hvor vi udnytter dens ressource og fredfyldthed uden at vise den respekt. Værket er formstøbt af laksporesvampen, og i løbet af udstillingsperioden går det i ét med naturen gennem en langsom komposteringsproces.
I mørket beder vi solen huske os smyger sig fortsat gennem Sct. Hans Have med bl.a. Annie Sprinkle, Beth Stephens & Dann Disciglios lydværker på Fælleden, der med poesi og humor instruerer os i at elske med træerne. Ruten går gennem Tabita Rezaire & Yussef Agbo-Olas’ enorme teltkonstruktion IKUM: Drying Temple, som viderebringer traditioner fra tidligere tiders medicinkvinder, og fortsætter forbi en række af Sidsel Bondes fletværker, der peger mod en gammel hedensk tradition, som viser respekt for jorden og dens ressource.
Årstidens skiften orkestrerer udstillingens gang og værkernes forvandling og viser os, at det ikke er alt i verden, vi kan styre.
28. august 2024
21. december 2024
Et stykke uden for Roskilde centrum finder du det tidligere psykiatriske hospital, Sankt Hans, som over de kommende år omdannes til et helt nyt levende bykvarter. Museet indtager området med udstillinger og events fra 2023 – 2026.
Læs mere