Dato

01. februar 2024
01. februar 2026

Sted

Det digitale rum

Digital udstilling

Platon og Kanariefuglen

Platon og Kanariefuglen sender os ind i Oona Libens sanselige og virtuelle univers i en dunkel grotte, hvor lyden af fuglekvidder runger i mørket, og kun en svag lyskilde trænger ind. Her kan du – gennem din mobil  – gå på opdagelse og udforske skyggen af en sky, hvis form konstant ændrer sig og påvirkes af hver bevægelse og hvert pust på mobilen

 

I grottens mørke minder Oona Libens os om, hvordan grænserne mellem den fysiske og virtuelle verden gradvist hviskes ud, når vi bæres frem af teknologiens usynlige hånd. Som når vi streamer på Netflix, finder vej via Google Maps eller afregner med Mobile Pay.

Den virtuelle sky, der rummer alle vores billeder og data, kan synes flygtig og vægtløs og meget langt fra de fysiske serverparker, kabler og satellitter, som faktisk holder den i gang. Det vi oplever er dermed kun aftegninger af komplicerede teknologiske løsninger, og det lader til, at vi efterhånden har accepteret, at der er meget omkring os, som vi ikke forstår til fulde.

Platon og Kanariefuglen er en del af Museet for Samtidskunsts treårige udstillingsrække Virtuelle Skulpturer, der er en åben samling af digitale skulpturer, som alle frit kan tilgås og downloades.

I 2021 lancerede vi Ditte Ejlerskovs værk The Wrestlers, i 2022 Moreshin Allhyaris ånd Zoba’ah(زوبعة): Hvirvelvinden og i år slutter Platon og Kanariefuglen sig til museets samling.

Udstillingen lanceres d. 1. februar her på siden, på virtuelleskulpturer.dk og i appen meadow.

Ud af hulen
Udstillingens titel trækker tråde til Platons kendte hulelignelse, hvor en gruppe mennesker er spærret inde i en hule og lever i troen om, at skyggerne på væggen udgør virkeligheden.

Lignelsen taler sit meget tydelige – næsten karikerede – sprog. For som i fortællingen kan vores digitale verden ses som skygger af den fysiske og virkelige, og Libens formår, med et tvetydigt glimt i øjet, at minde os om vores egne åbenlyse blinde vinkler i en digital verden. For en stund hæver vi blikket og ser strukturerne i vores virtuelle hverdag – om det så er den iscenesatte verden på Instagram, kunstig intelligens, der for alvor slører skellet mellem virkelighed og illusion, eller udvinding af kostbare råstoffer og mineraler, som bruges i fremstillingen af smartphones og computere.

Måske er værket ligefrem vores kanariefugl, der tjekker iltniveauet lidt længere inde i minen.

 

Oplev værket
Platon og Kanariefuglen vil være tilgængelig online i flere versioner fra d. 1. februar. I browser-versionen kan besøgende udforske grotten ved hjælp af piletasterne, mens man i appen, meadow, kan opleve værket som augmented reality. Den virtuelle skulptur, skyens skygge, kan også frit downloades, animeres og viderebearbejdes.

Platon og Kanariefuglen er skabt i samarbejde med Untold Garden og realiseret med støtte fra Augustinus Fonden.

En særlig tak til Linnea Lidegran og Zoë Vermeire for videobearbejdning og produktion af gipsmodel.

Find pressemateriale her

Støttet af

Stedet

Det digitale rum

01. februar 2024
01. februar 2026

Det digitale rum som udstillingssted

Læs mere